Under sommaren kom flera stora kryssningsfartyg till Luleå. På bilden syns ett kryssningsfartyg ankrat vid Södra hamnplan. Foto: SVT

Besöksnäringen ger Luleå klirr i kassan

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport visar att besöksnäringen i Luleå omsatte 959 miljoner kronor under 2017. Det är en ökning med 31 miljoner från 2016.

Tillväxten från besöksnäringen ger också ett stort plus på kontot för Luleå kommun som fick 53 miljoner kronor i skatteintäkter.

Uppgifterna kommer från TEM-rapporten (turistekonomisk modell) som sammanställt SCB-statistik från helåret 2017 och vars uppgifter publieras på Luleå kommuns hemsida.

Hotellnätterna ger miljoner

Hotellgäster spenderade under föregående år totalt 420 miljoner kronor på boendet. Logi är det som ligger högst omsättningsmässigt, men under senare år har restaurang och shopping fått allt större betydelse och svarar för 42 procent av omsättningen.

De flesta som besöker Luleå är svenskar men de utländska besökarna blir allt fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.