Stefan Sydberg (M) är en av de som idag är besviken på regeringens rymdsatsning. Foto: svt

Besvikelse i Kiruna efter regeringens rymdsatsning

Uppdaterad
Publicerad

I Kiruna hade många hoppats på en riktad satsning mot rymdbasen Esrange. Istället landade regeringens miljoner i rymdforskning. ”Vi är såklart jättebesvikna” säger Stefan Sydberg (M), kommunalråd.

Trots satsningen på 300 miljoner kronor från regeringen på rymdforskning så är Stefan Sydberg (M), kommunalråd i Kiruna med rymdansvar, besviken.

– Vi hade såklart helst sett en utpekad satsning på SSC och Esrange, säger han.

Bland annat har det talats om en satsning på att bygga ut Esrange för satellituppskjutningar.

– Vi hade en känsla att den satsningen skulle komma så vi är såklart jättebesvikna, säger Stefan Sydberg.

Hoppats på tydligare inriktning

Lennart Poromaa, chef på Esrange, tycker dagens satsning är viktig.

– Jättebra för att svenska program ska vara konkurrenskraftiga. Men satsningen är mer för rymdforskning. Som jag tolkar de tär det ingen specifik satsning på små satelliter, säger han.

Är du besviken?

– Jag hade hoppats på en tydligare inriktning, men vi har en dialog.

Även Olle Norberg, vice rektor på LTU med rymdutbildningsansvar, var på plats i Kiruna under onsdagens budgetpresentation.

– För LTU är det här bra. Det ger mer pengar till svensk rymdforskning och förhoppningsvis kan det leda till fler studenter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.