Ulrika Blomkvist och Sandra Selberg bestämde sig för att rusta upp det gamla skolbiblioteket. Foto: Joakim Nordlund

Gunnarsbyns nedlagda bibliotek får nytt liv – tack vare eldsjälar

Uppdaterad
Publicerad

I Gunnarsbyn gör två bibliotekarier, med rötter från bygden, en insats för barnens läsande. På sin fritid blåser de nytt liv i skolans bibliotek.

När Ulrika Blomkvist och Sandra Selberg besökte Älvskolan i Gunnarsbyn blev de lite nedstämda.

Biblioteksböcker fanns utställda lite varstans utan någon riktig ordning. Ulrika och Sandra arbetar som bibliotekarier, men skolbiblioteken ingår inte i deras ansvar.  Ändå kunde de inte släppa tanken på att göra böckerna från det gamla skolbiblioteket mer tillgängliga för Älvskolans elever. 

”Biblioteket var allt för mig”

Ulrika och Sandra beslutade att göra en insats. Nu organiserar de befintliga böcker. De har också ordnat så att skolbiblioteket får nya aktuella böcker i hyllorna. 

 – Det här gör vi på vår fritid. Det är viktigt att böckerna inte är för gamla och det måste vara lätt för barnen att hitta, säger de. 

– När jag gick här på skolan var ju biblioteket som fanns nästan alltför mig. Jag slukade böcker. Det är förmodligen därför som jag valt det här yrket, säger Ulrika Blomkvist. 

Entusiastiska barn inför nya biblioteket

Några elever från Älvåkraskolan passar på att kika in i biblioteket som håller på att ställas i ordning.

– Jag har hittat en bok om hästar, säger åttaåriga Maya Bergenstråhle.

Ulrika Blomkvist ler åt småtjejernas entusiasm och glädje.

 – Nu går de till rätt hylla på en gång. De hittar till hästböcker och rysare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.