Arkivbild. Foto: SVT Design

Efter fyra björnmöten fick bärplockarna nog – åkte hem

Publicerad

På bara några dagar stötte fem thailändska bärplockare i Narken, Pajala, på björn fyra gånger. Efter det packade de ihop sina grejer och åkte hem trots att lingonsäsongen just hade startat, det skriver Haparandabladet.

Bärplockarna brukar återkomma till Narken varje år. De är vänner och släktingar till Tage Haapasaari och hans fru Sommai.

– De har träffat på olika björnar vid fyra tillfällen under några dagar, väldigt ovanligt eftersom man inte direkt rör sig tyst i bärskogen, säger Tage Haapasaari.

Fick nog och åkte hem

Björnarna stötte dom på vid Haukivaara och Kotavaara, två berg som ligger långt från varandra.

Efter det fick dom thailändska bärplockarna nog, och efter att ha packat ihop sina tillhörigheter så skjutsade Tage dem till tåget.

LÄS MER: Anna blev jagad av en björn under löpturen

Tidigare i sommar har dom även träffat på lodjur som vanligtvis är väldigt skygga.

– Det är ju inte många människor som får se de skygga djuren, avslutar Tage Haapasaari, som hoppas att de thailändska vännerna vågar komma tillbaka nästa år trots mötena med skogens vilda djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer