Rickard Engström hörde ett stort djur springa på gatan bakom honom när han stod och packade ur bilen. Foto: Markus Lundholm / Privat

Här fångas björnen på film – mitt i villaområdet i Ersnäs

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagkvällen dök plötsligt en björn upp mitt i villaområdet i Ersnäs, mellan Piteå och Luleå.

Rickard Engström stod i godan ro och skulle ta ut golfbagen ur bilen. Då hör han plötsligt ett stort djur springa på gatan ovanför honom.

– Det lät som en häst fast med mjukare steg. Den hade riktigt bra fart.

Han satte sig i bilen och körde efter. I bilen framför Rickard satt Markus Lundholm som filmade björnen.

– Jag hade varit ute och satt upp kontroller för orientering och plötsligt springer det upp ett stort djur på vägen, kanske 50 – 100 meter framför bilen. Jag trodde först att det var en stor hund eller nåt.

”Jäkligt coolt”

Trots att han ofta är ute i skog och mark har Markus aldrig tidigare sett en björn.

– Det var ju jäkligt coolt! Jag har alltid velat se en björn och det här kändes som ett tryggt sätt, från bilen. På kvällen var jag så exalterad att jag inte kunde somna.

Rickard Engström har bott större delen av sitt liv i Ersnäs och aldrig hört talas om att någon sett eller hört en björn i området:

– Det var en häftig upplevelse även om det var lite obehagligt också. En björn ska ju inte vara i bebyggelse på det här sättet, säger Rickard Engström som bor i Ersnäs.

I klippet ser du björnen springa genom villaområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.