Blåser liv i byar

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det jättelika vindkraftsprojektet i Markbygden kommit igång på riktigt. Och vindkraftens framväxt har blåst nytt liv i sömniga byar.

I Långträsk, några mil inåt landet i Piteåkommun, bor bara 145 personer kvar. Barnfamiljerna har flyttat härifrån, ochbyns enda affär har varit nedläggningshotad.

-Befolkningen har juminskat enormt mycket, och det är mest äldre som bor här i dag. Skolan harförsvunnit, och det är en nackdel, säger Hally Johansson, som varit med ochdrivit affären sedan 2004.

Vindkraftverken i Markbygden

Men de senaste åren har någontingförändrats. Plötsligt har det varit mer aktivitet i byn.

-När vi fick de här första verken såmärkte vi att det kom mer folk till affären och köpte mat. Det gör sitt. Så detär ju det vi hoppas på, att det blir mer, säger hon.

Verken hon pratar om, det ärvindkraftverk. 2010 kom de första tolv vindsnurrorna upp i Dragaliden, som ettpilotprojekt. Nu i september godkände Mark- och miljödomstolen nästa 314vindkraftverk. Tanken är att de så småningom ska bli över 1100 stycken iMarkbygden, och arbetet med att förbereda för dem är redan i full gång. Imitten på november började BDX bygga över 3 mil väg åt vindkraftsföretagetSvevind.

-Det medför ungefär 2 000 timmar arbeteper snurra som vi bygger, så det blir ju en hel del arbetstimmar. Och det ärbara byggnadsskedet. Sedan kommer även framtida drift in i det här också, sägerBDX marknadsområdeschef Jan Isaksson.

Alla är inte positiva

Men i Långträsk är inte alla vi träffarodelat positiva till nybygget. En person Nordnytt pratar med oroar sig för attvindsnurrorna kommer att stå outnyttjade, och tycker att de är ett fult inslagi närmiljön.

Vailet Lindqvist, som representerat byn iförhandlingar med Svevind, tror inte att det finns några konflikter att oroasig för.

-Om du kanske har en stuga över en finsjö, där vill man kanske inte ha vindkraftverk i närheten, så lite konflikt hardet varit, det måste jag säga. Rennäringen har väl inte heller funkat rakt utmed företaget, men där har man hittat lösningar, och det verkar ha gått åt rätthåll. Med samförstånd och samtal kommer man till slut till en lösning, sägerhon.

Hon arbetar på Norrskensgårdens restaurangoch camping, och har höga förväntningar på att bygget som nu drar igång ska halika stor effekt på affärerna som pilotprojektet i Dragaliden hade.

-Då såg man en potential. Man bodde istugor, i motellrum, man åt och lunchade. Det var en otrolig aktivitet, sägerhon.

Och enligt Vailet Lindqvist är frågan omvindkraften oerhört viktig för Långträsks framtid.

-Kommer inte vindkraften, då är de härbyarna helt döda, det törs jag lova.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftverken i Markbygden

Mer i ämnet