Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Paulus Kuoljok från Sametinget bekräftar att det blir ett fysiskt plenum trots den ökade smittspridningen i Norrbotten. Foto: SVT

Blir ett fysiskt plenum i Arvidsjaur trots ökad smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Sametinget har under fredagseftermiddagen beslutat att genomföra ett vanligt plenum i Árviesjávrrie om drygt en vecka, så som planerat. Beslutet togs efter möte med partiledarna. Även jag är orolig för covid-19, säger sametingets ordförande Paulus Kuoljok.

– Smittskyddsläkarna på Region Norrbotten har sagt att det är möjligt att hålla plenum. Och att det vi har gjort är bra och om alla sametingsledamöter gör så som vi har sagt så kommer det att gå bra, säger Sametingets ordförande, Paulus Kuoljok.

Enligt Kuoljok var det bara ett parti som motsatte sig ett fysiskt plenum och det var Landspartiet Svenska Samer. De flesta partier har flaggat för att de kommer att delta på plenumet.

Fullt möjligt med smittsäkert möte

Efter tisdagens skärpta smittskyddsråd för Norrbotten och Västerbotten har Sametingets presidium haft möte med Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt angående Sametingets plenum i Arvidsjaur. Trots de nya smittskyddsråden för Norrbotten och Västerbotten menar Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt att det är fullt möjligt att hålla ett smittsäkert fysiskt plenum.

– Det som står i de allmänna råden är möten som inte kan undvikas. Då det gäller en politisk process måste man väga in det där att det är samhällsviktigt att den politiska processen får fortgå, säger smittskydsläkaren Anders Nystedt.

Digitalt möte inte aktuellt

– Kan man bara ordna ett sådant möte på ett smittsäkert sätt, vilket man ju kan genom att hålla avstånd och se till att ha rena händer och inte träffas för nära, då går det att få det att fungera. Men vi har föreslagit att om det finns en möjlighet till distansmöte via skype eller andra plattformar, så är det förstås bättre ur smittskyddssynpunkt, säger Anders Nystedt.

Något digitalt möte var enligt presidiet inte aktuellt till det planerade plenumsdatumen i november.

Efter att presidiet tidigare beslutade att det trots ökad smittspridning skulle bli ett fysiskt plenum i Arvidsjaur fanns en stor tvekan bland Sametingets 31 ordinarie ledamöter inför att mötas fysiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet