Arkivbild. Foto: TT

Blixtnedslag orsakade skogsbrand under kraftledning

Publicerad

Ett blixtnedslag ska ha orsakat en skogsbrand i Vuollerim.

Enligt SOS alarm är orsaken till branden ett blixtnedslag. Räddningstjänsten är på plats, däremot har man inte behövt skicka ut någon ambulans till platsen. Platsen ligger i närheten av Murkisträsk.

Branden pågår under en kraftledning, vilket gör att räddningstjänsten inte kan spruta vatten på elden utan man får avvakta fram tills att elektriker kommit till platsen innan man kan släcka branden helt.

- Det brinner i ris under en kraftledning så man har fått stänga av strömmen där. Det var ganska kraftiga lågor precis under och då kontaktade de Vattenfall som fick stänga av kraftledningen. Nu får inte brandpersonalen göra någonting förrän deras personal är på plats, de kan kyla runtomkring men det är ingen fara för bebyggelse eller någonting, säger Niklas Bergman, inre befäl vid räddningstjänsten i Norrbotten.

Blixtnedslag orsakade branden

En person som bor närmast branden ringde in larmet och berättade att det var ett blixtnedslag somorsakat branden. Blixten hade nämligen slagit när i den personens fastighet och bland annat orsakat ett strömavbrott, det var även fastighetsägaren som upptäckte att det brann utomhus.

Det är oklart när strömmen kan vara tillbaka igen, men branden ska vara en mindre sådan.

– Det beror på när Vattenfalls personal är framme på platsen. Men enligt räddningstjänsten skulle det gå ganska fort att släcka så fort de fått klartecken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer