Blodmåne över Norrland

Uppdaterad
Publicerad

I natt inträffade två fenomen samtidigt: Supermåne och månförmörkelse.

Blodmåne låter ju lite ruggigt, men egentligen är det bara en månförmörkelse. Månen hamnar i jordens skugga och får inget direkt solljus. Och genom vår atmosfär bryts ljuset och månen ser blodröd ut.

Detta fenomen sammanfaller med att vi dessutom har supermåne just nu. I sin ovala omloppsbana är månen närmast möjligt till jorden. Det gör att den ser extra stor ut också.

Ovanlig syn

Det är 17 år tills det sammanfaller igen. Och det har bara inträffat fem gånger från 1900 till nu.

– Månförmörkelser sker rätt ofta. Nästa gång vi har en total månförmörkelse i Sverige är 2018. Det ovanliga är att månen är som störst i kombination med den totala månförmörkelsen. säger Johan Kero, forskare vid Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Syns tidigt under måndagen

För att se fenomenet behövs inte skyddsglas som vid solförmörkelse, men däremot lite nattpigghet:

– Ja, månen kommer in i kärnskuggan bakom jorden vid klockan 04.10. Och den kommer ut igen i solljuset vid halv sex och då är allting över, så det är det tidsspannet man har på sig att titta.

Ska själv vara vaken

Johan Kero var själv vaken inatt för att titta på månen.

– Sol- och månförmörkelser är rätt vanliga. Varje år sker två solförmörkelser och två månförmörkelser, men det är på olika platser på jorden man kan se dem, säger Johan Kero.

Solförmörkelser ser man bara inom ett väldigt begränsat område, nästa gång vi ser en total solförmörkelse i Sverige är år 2126, medan total månförmörkelse syns överallt på jorden där månen är över horisonten.

Länge till nästa gång

Nästa gång vi får total månförmörkelse i Sverige är år 2018, men då är det inte i kombination med supermåne.

– På det får vi alltså vänta i 17 år till, enligt Johan Kero.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.