Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lisbeth och Benny Blom tankar om varför det till slut gick vägen i videon ovan. Foto: SVT

Paret Blom i Gällivare vann kampen om vattnet – kommunen måste investera miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Lisbeth och Benny Blom har kämpat i 15 år för att bli anslutna till det kommunala vatten- och avloppsnätet i Gällivare kommun. I år vann de striden efter att länsstyrelsen ålagt Gällivare kommun att drygt 60 hushåll på norra sidan av Vassaraträsk ska vara anslutna inom fem år.

Myggen är som galna. En bit bort hörs åskmuller och på norra sidan av Vassaraträsk väntas regn. Regn, eller kanske specifikt vatten, är något som de boende i området väntat länge på.

Några av de som länge kämpat för kommunalt vatten och avlopp är paret Lisbeth och Benny Blom.

– Det har gått jättelänge från 2007 till 2022, men det är ännu fem år kvar innan det ska vara på plats, säger Benny Blom.

Flera hushåll fick anmärkningar

Paret flyttade permanent till huset vid Vassaraträsk norra strand i Gällivare 1994.

– Då var vi fem hushåll och hade en kostig att köra på, men under åren har allt fler köpt tomt och byggt hus här. Nu är vi mellan 55-60 hushåll, säger Lisbeth Blom.

När Gällivare kommun kontrollerade hushållens vatten och avlopp 2018 så fick merparten av hushållen anmärkningar.

Kommunen hade sedan tidigare fattat beslut för en vatten- och avloppsutbyggnad till området, något som inte blev av. När väl anmärkningar kom som skulle vara åtgärdade till 2022, kände paret Blom att det var dags att agera.

Paret vände sig då till Länsstyrelsen för att de skulle ålägga kommunen att påbörja utbyggnaden.

Lagen talar för de boende

Länsstyrelsens beslut är fattat med hänvisning till lagen om vattentjänster. Bestämmelserna i lagen syftar till att säkerställa att vattenförsörjning och avlopp ordnas i ett större sammanhang om det behövs med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön.

Ett större sammanhang är 20 hushåll eller fler. Investeringen tros kosta Gällivare kommun runt 65 miljoner kronor och kan även få konsekvenser för hur hela samhället kommer att fortsätta växa i framtiden.

Hör varför paret Blom tror att de vann vattenstriden i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer