Mattias Karlsson (M) och Fredrik Lundh-Sammeli (S) är i luven på varandra. Moderaterna har anmält Socialdemokaterna till de internationella valobservatörerna för att de använder bluffakturor i valrörelsen

M-kritik mot S-kampanj med ”bluffakturor”

Publicerad

Moderaterna har anmält Socialdemokraterna till de internationella valobservatörerna för att de använder bluffakturor i valrörelsen.
– Det är en smutsig valrörelse, säger riksdagskandidaten Mattias Karlsson (M).

S-studenterna har börjat skicka ut och dela ut så kallade bluffakturor som en del av kritiken mot moderata studenter och det har även skett i Norrbotten.

”Desinformation”

Budskapet med den fejkade terminsfakturan är tydligt – de som inte röstar rött får betala 50.000 kronor senast på valdagen.

”Detta är ingen riktig faktura. Om du vill slippa betala terminsavgift i framtiden bör du rösta på socialdemokraterna.” står det längst ned till vänster på fakturan.

– Vi behöver inga nättroll när Socialdemokraterna beter sig på det här sättet. Det här är klassisk desinformation och vi har anmält bluffakturorna till de internationella valobservatörerna som ska övervaka det svenska valet.

”Man tar sig för pannan”

– Det troliga är att de kommer att rikta kritik mot de ansvariga, säger riksdagskandidaten Mattias Karlsson.

Han tycker att agerandet är helt oseriöst och har aldrig varit med om något liknande.

–  Man tar sig för pannan. En så här smutsig valrörelse har jag inte varit med om tidigare och jag har ändå varit med sedan 1991..

”Inga bluffakturor”

Enligt Mattias Karlsson driver hans parti inte kravet att det ska införas terminsavgifter på universitet och högskolor. Men Fredrik Lundh-Sammeli, ordförande för socialdemokraterna i Norrbotten, hävdar bestämt att de moderata studenterna 2015 och 2016 fattat beslut om avgifter på upp till 50.000 kronor per termin.

Och att den nuvarande förbundsledningen tycker likadant, enligt utspel på sociala medier..

– Vi pratar inte dåtid, utan nutid, och jag tycker att det är bra att s-studenterna tar strid för att universitet och högskolor ska vara till för alla. Sedan är det en annan sak att jag kanske inte utformat materialet på det här sättet.

– Men jag har svårt att bli upprörd och jag tycker inte heller att man kan kalla kampanjmaterialet för bluffakturor, det tycker jag är att ta i, säger distriktsordförande Fredrik Lundh-Sammeli (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Norrbotten

Mer i ämnet