Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se i klippet när Edwin Strand testar hur det är att gå genom isen. Bodens kommun varnar för lömska isar runt om i Norrbotten. Foto: Jonathan Ferm/SVT

Går ut med varning för ruttna isar i Norrbotten: ”Går inte att lita på”

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har flera drukningsolyckor skett när isen brustit i södra Sverige. Bodens kommun är oroliga över isläget i länet och varnar för lömska och ruttna isar under sportlovet.

Alf Wennskog, risksamordnare vid kultur-, fritid- och ungdomsförvaltningen i Boden kommun, är bekymrad över läget.

– Det är tunna isar och går inte att lita på som vanligt, säger han och varnar för att det är störst risk att gå genom isen vid vakarna:

– Det kan bildas vakar under isen eller vindvakar som inte syns på grund av det tunna snötäcket. Då brister det bara under. Isen har ruttnat.

Ungdomar tränar på att ta sig upp

När SVT Nyheter Norrbotten besöker Nordpoolen i Boden så tränar ett par ungdomar på att ta sig upp från en vak efter att trillat i.

– Man vet aldrig om man faller i när man väl går på isen. Det är bra att testa så att man vet hur det känns, säger Emma Dahlqvist.

Edvin Strand börjar bli luttrad vid det här laget.

– Det var ganska kallt men det är tredje gången som jag gör detta nu, säger han.

Får högsta betyg av Alf

Samordnare Alf Wennskog är nöjd med ungdomarnas insats.

– Jag tyckte att de skötte sig exemplariskt. De gjorde precis som man ska göra. Sprida ut kroppen, lugna ner sig och sen använda isdubbarna och bensparkar för att ta samma väg som man kom i, säger han och betonar allvaret:

– Visst, nu sker det under kontrollerade former. Men det är en erfarenhet som kan rädda liv.

I klippet ser du när bodensarna Edvin Strand och Emma Dahlqvist testar hur det är att ta sig upp från en isvak. Foto: Jonathan Ferm/SVT

Bodens kommun listar exempel på bra utrustning på isen:

  • Isdubbar, ispik och räddningslina.
  • Flytväst med grenband eller rätt packad ryggsäck. Rätt packad innebär normal packning med ombyte i vattentäta plastpåsar. Ryggsäcken ska fästas stadigt mot kroppen med höftbälte, bröstrem och grenband. Om ryggsäcken saknar grenband finns det att köpa separat
  • Termos med dryck och matsäck. Vätskebrist uppstår lätt vid ansträngning i kyla och ger snabbt nedsatt prestationsförmåga.
  • Mobiltelefon som förvaras i särskild vattentätt mobilfodral

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer