– Nu får vi lugna ner oss och jobba vidare, säger Bodens kommunalråd, IngeAndersson (S), som sitter säkert till valet trots att han tänker bilda ett nytt parti.

Boden: Kommunalrådet sitter säkert

Uppdaterad
Publicerad

Bodens kommunalråd Inge Andersson sitter säkert till valet – trots att han tänker bilda ett nytt lokalt parti.

”Nu får vi lugna ner oss och jobba vidare. Vi har mycket ogjort”, säger han själv.

Socialdemokraterna tänker utesluta Inge Andersson när han bildat ett nytt parti i Boden. Men längre än så kommer inte partiet, inte som det ser ut i dag i alla fall.

”Stor tillit”

Det är ingen idé att försöka avsätta Inge Andersson på ett fullmäktigemöte eftersom det inte finns en majoritet för ett sådant beslut.

S-kris Boden

– Jag känner en stor tillit till Inge Andersson. Han har samarbetat bra med de partier som just nu styr Boden. Jag tänker inte vara med om att rösta bort honom som kommunalråd, säger Miljöpartiets gruppledare Katarina Ask.

– Vi ställer inte heller upp på det. Om Socialdemokraterna ändå försöker så blir det ett riktigt bomskott, säger sjukvårdspartiets gruppledare Kenneth Backgård.

”Politisk vilde”

Socialdemokraternas ordförande i Boden, Leif Pettersson, beklagar att den nya situationen uppstått.

– Men vi har inte egen majoritet och vi ska under helgen träffa våra samverkanspartier och diskutera vad som ska göras.

Han är medveten om att Inge Andersson trots allt kan komma att sitta kvar.

– För Bodens kommun skulle det vara djupt olyckligt att ha en politisk vilde som kommunstyrelsens ordförande.Det vore en konstig signal att skicka till omvärlden. Har har i så fall ingen politisk förankring, utan sitter på vårt partis mandat, säger Leif Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

S-kris Boden

Mer i ämnet