Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bodens kommunalråd om det pressade läget i klippet. Foto: SVT/Randi Gitz

Bråttom med bostäder i Boden – kort tidsfrist för bostadsbolag att komma igång

Uppdaterad
Publicerad

Bodens kommun planerar för det nya fossilfria stålverk som H2 Green Steel vill bygga. Bostäder behövs till alla de som ska jobba i fabriken och i dagsläget har bostadsbolag som visar intresse kort tid på sig att bevisa att man menar allvar.

– Det är bråttom, vi behöver bostäder nu, säger kommunalrådet Claes Nordmark (S).

Målet är produktionsstart redan om tre år och skogsavverkningen är igång i Svartbyn där fabriken ska ligga. Stålverket behöver 1 500 anställda, som i sin tur behöver bostäder.

Det har bostadsbolagen förstått och många kontaktar nu kommunen och vill bygga.

Industriboomen i norr

– Det är som ketchupeffekten, säger kommunalrådet Claes Nordmark (S). Nu rinner det ketchup i enorma mängder.

Kort tid för att visa att man menar allvar

Kommunen ställer höga krav på bostadsbolagen. Kommunalrådet visar en tomt i centrala Boden och berättar att bostadsbolaget bara har fyra månader på sig att visa att de menar allvar. Om inget hänt när tiden löpt ut förbehåller sig kommunen rätten att ge markanvisningen till något annat bolag.

– Det är bråttom, vi behöver bostäder nu, säger kommunalrådet.

Miljötillstånd inte klart

H2 Green Steel har nyligen avslutat samrådsprocessen och skriver nu på sin ansökan om miljötillstånd. Den planeras att lämnas in till mark- och miljödomstolen om några månader.

Vad händer om fabriken inte blir av och så har det byggts en massa bostäder?

– I Boden har vi länge haft en brist på flerfamiljsbostäder. Så oavsett fabrik eller inte så behöver vi bostäder, säger Claes Nordmark (S) som syftar på andra växande branscher i kommunen, såsom dataspelsindustrin, besöksnäring och miljöteknik.

”Folk lämnar städerna”

Kommunalrådet anser att Boden har mycket att bjuda på för att locka inflyttare. Inte minst är han stolt över stallet.

– Det finns en trend att folk flyttar från storstäderna. Då tror jag Norrbotten kan vara vinnare. Det är billigt att bo här, framtidens jobb växer fram, du har en fantastisk natur och ett stort fritids- och kulturutbud, säger Claes Nordmark (S).

Hör Bodens kommunalråd om det pressade läget i klippet längst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet