9-åriga Albin Andersson besöker gärna bokbussen med familjen när den kommer till byn. Foto: Joakim Nordlund

Bokbussen i Boden är populär under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Bokbussarna runt om i Norrbotten har fortsatt rulla under coronapandemin – och bussen är ett extra välkommet inslag för väldigt många.

Trots restriktioner och säkerhetsåtgärder är det möjligt för människor att fortsätta låna böcker på bokbussen som trafikerar byarna i Bodens kommun.

Totalt besöker den färgglada bussen hela 35 byar.

– Det är en höjdpunkt den veckokväll som de kommer hit, säger Karin Sundström i byn Gemträsk.

”Jag gillar att läsa”

Hennes uppfattning delas av familjen Andersson som kommer i samlad tropp till bussen. Nioårige Albin Andersson berättar att han älskar att läsa böcker och visar stolt upp en bok som är flera hundra sidor tjock.

– Den här har jag hemma och jag är på kapitel nio nu, det är ganska mycket läst. Sedan har jag läst ut hela den första boken, säger han.

Fler nya besökare i bussen

Ulrika Blomqvist och Mats Westlund arbetar i bokbussen. De berättar att fler nya besökare har hittat till bussen eftersom många undviker att besöka ett vanligt bibliotek under pandemin.

– Det har blivit lite olika anpassningar. Vi arbetar bakom plexiglas och i visir. Men vi fortsätter i alla fall att besöka alla byarna som vi brukar, berättar bibliotekarien Ulrika Blomqvist.

Följ med in i bokbussen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.