Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Norrbotten är en av landets mest smitthärjade regioner. I klippet bemöter Rikard Mattsson, Företagarna Boden, kritiken mot röjar-rean som startar 27:e maj. Foto: Erica Larsson/SVT/Skärmdump

Trots covidhärjat Norrbotten – röjar-rea i Boden under löningsveckan

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan pekades Norrbotten ut som sämst i Europa när det gäller smittspridningen av covid-19. Trots det väljer Företagarna i Boden att anordna en stor rea med start idag.

Enligt Företagarna själva kommer man att ta hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer och följa de rådande restriktionerna. Man har också vidtagit ytterligare åtgärder för att motverka ökad smittspridning under arrangemanget.

– Jag förstår att om man har haft en mamma som har varit sjuk i covid så känns det här helt fel. Men vi har försökt göra ett arrangemang som inte ska bidra till smittspridning, säger Rikard Mattsson, verksamhetledare vid Företagarna i Boden.

Lokalhandlare blöder – inte tagit ut lön på ett år

Enligt Företagarna i Boden är det viktigt att jobba åt två håll samtidigt. Dels för att motverka smittspridning och dels för att främja den lokala handelns överlevnad.

– Läget är jätteallvarligt. Det är många småföretagare i Boden och i Norrbotten som inte har tagit ut lön på ett år. Vi måste fortsätta göra saker för lokal handel även om det pågår en pandemi – men göra det ansvarsfullt, säger Rikard Mattsson.

Kritik i sociala medier: ”IVA-kollegorna vill ha semester”

Under tisdagen publicerades en annons för evenemanget i sociala medier och kritiken lät inte vänta på sig.

”Ta er nu samman. Självklart vill vi bodensare behålla våra butiker – men att starta ett sånt här jippo mitt i den värsta smittspridningen i EU är inte genomtänkt. I Kiruna och Piteå diskuteras nedstängningar och ni vill ha röjardagar. Mina kollegor på Sunderby sjukhus och IVA vill ha semester – tänk om och gör rätt, skriver en person.

I klippet hör du vad fler Bodenbor tycker om rean och hur Företagarna ska agera för att motverka smittspridning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet