Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Bodenborna – Daniel Ibrahimi, Riste Jovanov och Sanna Waara – vad de tycker om det nuvarande friskvårdsbidraget och hur de ser på en höjning. Foto: Linus Nilsson/SVT

Boden ger minst i friskvårdsbidrag – nu lovas en förbättring

Uppdaterad
Publicerad

Anställda i Bodens kommun får de lägsta friskvårdsbidragen i hela Norrbotten. Alla andra kommuner betalar lite eller mycket mer – men nu ska det bli ändring lovar de styrande politikerna.

Från och med nästa år ska friskvårdsbidraget för de anställda i Bodens kommun höjas från 500 till 1 500 kronor.

Det skiljer 4 500 kronor mellan det lägst betalda friskvårdsbidraget i Boden till Kiruna kommun som ger anställda 5 000 kronor i årligt friskvårdsbidrag. Det innebär att de kommunanställda i Boden får 90 procent mindre i friskvårdsbidrag än vad de i dagsläget får i Kiruna.

Konkurrens om arbetskraften

Bodenpolitikernas planerade höjning innebär att kommunanställda får en höjning av friskvårdsbidraget med 200 procent.

Anledningen till att det nu utlovas ett generösare bidrag även i Boden är att kommunen vill bli en attraktivare arbetsgivare. Arbetet med H2 Green Steels etablering av ett fossilfritt stålverk gör att befolkningen i Bodens kommun beräknas växa till 33 000 invånare fram till år 2030.

Än så länge har Bodens kommun 28 128 invånare och är därmed Norrbottens tredje största kommun.

”Vi måste skala upp”

– Vi vill att Bodens kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare, inte minst i den här spännande tiden, och vi vill därför satsa på att höja friskvårdsbidraget till 1 500 kronor, säger Claes Nordmark, kommunstyrelsens ordförande (S).

Fram till årsskiftet gäller fortfarande 500 kronor man kan väl säga att Bodens kommun inte varit särskilt generös med friskvårdsbidraget?

 – Det beror på vem man jämför sig med. Vi  anser nu att vi kan och bör skala upp friskvårdsbidraget. Konkurrensen om arbetskraften blir allt större och vi vill att man ska trivas som anställd i Bodens kommun, säger Claes Nordmark.

Kommunen erbjuder förutom friskvårdsbidrag även en friskvårdstimme i veckan.

”Vi vill att personalen tränar”

Vad tänker ni att höjningen av friskvårdsbidraget ska räcka till?

– Tanken är inte att kommunen ska betala ett helt årskort på gymmet, men vi vill ge ett positivt bidrag. Vi hoppas att alla tar ut friskvårdsbidraget till någon aktivitet som passar. Som arbetsgivare vill vi förstås att vår personal tränar så att de orkar mer och mår bättre, säger Claes Nordmark.

Bakom beslutet att höja friskvårdsbidraget 2023 står den politiska majoriteten i Bodens kommun, bestående av Socialdemokraterna, Sjukvårdspartiet, Centern och Miljöpartiet.

På stan i Boden gissades det mellan inget till 6 000 kronor. Men när Bodensarna hörde vad deras kommunanställda fått i friskvårdsbidrag var många förvånade. Se mer i klippet.

Friskvårdsbidrag i Norrbottens kommunerna

  • Arjeplog: 1 000 kronor per år eller en friskvårdstimme i veckan  
  • Arvidsjaur: 1 000 kronor eller en friskvårdstimme i veckan  
  • Boden: 500 kronor, men kan höjas nästa år till 1 500 kronor  
  • Gällivare: Har avtal med gym som gör att anställda får träna gratis 150 gånger per år och välja mellan styrketräning och gruppass samt nyttja badhuset 12 gånger per månad. Kommunen erbjuder också en friskvårdstimme i veckan. Samt 300 kronor till anställda som kan göra en aktivitet som är trivselhöjande.  
  • Haparanda: 1 100 kronor  
  • Jokkmokk: 1 400 kronor  
  • Kalix: 2 200 kronor  
  • Kiruna: 5 000 kronor  
  • Luleå: 2 200 kronor  
  • Pajala: 1 000 kronor  
  • Piteå: 800 kronor (kan få 200 kronor extra per anställd om ett arbetslag gör en pulshöjande träning tillsammans)  
  • Älvsbyn: 1 500 kronor  
  • Övertorneå: 1 500 kronor  
  • Överkalix: 600 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.