Mangan har lossnat från ledningarna i Saittarova, vilket gör att invånarna inte kan dricka vattnet. Foto: Hasse Holmberg/TT

Slam i dricksvattnet i Saittarova

Publicerad

Boende i Saittarova, strax utanför Tärendö, uppmanas att inte dricka sitt vatten då det metalliska grundämnet mangan har lossnat från ledningarna.

I vanliga fall bor det runt 50 personer i Saittarova, men under sommaren kommer många stugägare till byn.

– Det har använts mer vatten än normalt. Vilket har gjort att mangan lossnat från ledningarna. Mangan är inte giftigt i små mängder, men i stora mängder är det inte bra, säger Ulf Kero, arbetsledare på enheten för vatten och avlopp i Pajala kommun.

På torsdag kommer Pajala kommun ta prover på vattnet. Kommunen har även kört ut vatten som byborna kan använda till matlagning och dricksvatten.

– Vi fortsätter spola rent ledningarna också. Om man släpper på vatten med hög fart kommer det ut mer slam, det är det enda vi kan göra, säger Ulf Kero, arbetsledare på enheten för vatten och avlopp i Pajala kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer