Åsa Larsson och Håkan Nesser Foto: SVT

Här möts deckargiganterna

Uppdaterad
Publicerad

I kväll börjar Kiruna bokfestival för sjätte gången. Vi sökte förklaringen till att festivalen lyckas locka många av landets mest namnkunniga författare år efter år. Och vi fann möjligen svaret – på flygplatsen.

På Kiruna flygplats stod arrangörerna tillsammans med deckarförfattaren Åsa Larsson för att ta emot författarna som precis landat. Alla författare får ett personligt mottagande och om man vill en guidad tur i området.

– Ryktet om vår festival har spridit sig och det här värdskapet är speciellt för oss. Vi tycker om det nära och varma så vi haft fördelen att kunna välja bland författare som kommer hit, säger Tora Lindberg festivalarrangör.

Håkan Nesser är nära vän till Åsa Larsson sedan tidigare och de ska tillsammans anta scenen under kvällen med ett författarsamtal i en utsåld sal i Folkets Hus. Även de två kommande kvällarna kommer att vara utsålda vilket innebär cirka 400 personer per kväll.

– Jag tror att det här är Sveriges mest välbesökta bokfestival och sett till folkmängden har vi fler besökare än bokmässan i Göteborg, säger Åsa Larsson.

Men varför komma hit – folk hade ju kunnat sitta hemma och läsa boken?

– Det får du fråga folk om, nämen jag tror att uppenbarligen tycker folk det är en poäng i att träffa författare. I början tänkte jag att varför ska man lägga till något när allt ju finns mellan pärmarna men uppenbarligen går det att lägga till något,  att förklara något och göra något mer än bara boken, säger Håkan Nesser. Men din fråga är bra för boken är ju viktigare än författaren. Det gäller även Åsa Larsson.

– Javisst jag gör mig bäst i skrift, säger Åsa Larsson skrattandes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.