Bolagshotellet går inte att flytta och måste rivas. Foto: SVT

Bolagshotellet måste rivas

Publicerad

LKAB:s Bolagshotell från 1901 kommer inte att kunna flyttas slår LKAB:s undersökningar fast. Därmed måste byggnaden rivas.

Det var tänkt att Bolagshotellet skulle styckas upp i fyra delar och rulla mot sin nya plats vid Luossavaara redan i år. Men resultatet av gruvbolagets omfattande undersökningar av Bolagshotellet är entydiga. En flytt av byggnaden är inte möjlig.

– Det är med ett väldigt tungt hjärta som vi måste konstatera att vi inte kan flytta Bolagshotellet, säger Tjabba Nordanfjäll, senior projektledare med ansvar för flytten av kulturbyggnader vid LKAB till lkab.com.

Han tillägger.

– Om vi skulle flytta hotellet finns en överhängande risk för personskador, vilket vi aldrig kan riskera. Säkerheten för våra medarbetare och leverantörer går alltid först! Säger Tjabba Nordanfjäll

”Det är onekligen en symbolisk byggnad”

Bolagshotellet ritades av Gustaf Wickman som har utformat många hus i Kiruna under de första åren, bland annat Kiruna kyrka.

– Det är onekligen en symbolisk byggnad som är starkt förknippad med LKAB och Kiruna. På sätt och vis är Bolagshotellet en symbol för vår gemensamma historia, säger Tjabba Nordanfjäll.

När rivningen av Bolagshotellet ska genomföras är inte klart och nu utreder LKAB alternativa lösningar på platsen där Bolagshotellet skulle ha stått. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet