Bolljonglören i Sörbyn: ”När man tränat går det ju bra”

Publicerad

Bolljonglören Uno Lindström från Sörbyn utanför Boden är omnämnd i Guiness rekordbok för sin talang med boll.

Uno Lindström, Sörbyns IF, slog under 80-talet flera världsrekord i bolljonglering. I klippet kan du se när SVT:s Hajk besökte honom 1980.

Har fortsatt med jonglerandet

För att får reda på om Uno Lindström fortfarande håller på att jonglera ringde vi upp honom.

– Jag är nu 81 år och efter att jag klippt gräset och blivit uppvärmd händer det att jag tar en liten stund med bollen, men bara några minuter.

Du gjorde ju hela 68 315 inslag på den tiden?

– Det var bara början – jag klarade 107 500 tillslag 1982. Och för att få det hela komplett gick jag över till att jogga med bollen i luften. 1985 gjorde jag en halvmara med bollen i luften. Det tog tre timmar.

Minns Hajk-inslaget

Har du någon nytta idag av allt ditt jonglerande?

– Ja senast igår när jag plockad blåbär i skogen i tre timmar. En sådan gång är det bra att ha plågat sig en gång i tiden.

Minns du intervjun som Hajk gjorde med dig?

– Ja mycket väl. Inte minst övergången till inslaget om mig. Inslaget innan det om mig handlade om rymden och jag minns att programledaren sa: från stjärnorna i rymden till stjärnorna på jorden.

SVT Nyheter Norrbotten har grävt i arkiven och hittat guldkorn ur länets historia. Under sommaren publicerar vi klippen en gång i veckan på vår hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer