Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Bombhot i bostadsområde i Luleå

Publicerad

Polisen bedömer det misstänkta föremålet utanför hälsocentralen på Björkskatan som ofarligt. Föremålet är förstört och händelsen rubriceras som olaga hot mot grupp.

Det var under tidiga tisdagsmorgonen som en förbipasserande upptäckte ett föremål som stod placerat utanför hälsocentralen på bostadsområdet Björkskatan i Luleå och larmade polis.

– Vi har hittat ett föremål och jobbar utifrån att det är skarpt läge, sa David Levy, kommunikatör vid polisens regionledningscentral strax efter 06 på tisdag morgon.

En större polisinsats drogs igång: fastigheter i närheten utrymdes och ett område kring hälsocentralen spärrades av. Polisen kallade även in nationella bombgruppen från Stockholm som anlände till Luleå vid 9:30-tiden.

LÄS ÄVEN: Polisen: ”Det är en låda”

Ofarligt föremål

Polisens nationella bombgrupp undersökte föremålet med hjälp av särskild utrustning som fraktats från Umeå. Vid 12:30 fattades beslutet att skjuta sönder föremålet som bedömdes som ofarligt.

– Exakt vad det var kan jag inte säga, men det var ofarligt, säger Patrik Ström till TT.

Avspärrningarna hävdes och polisens kriminaltekniker tog vid för att göra en teknisk undersökning. Enligt polisen kommer inga resultat att bli klara under dagen.

Händelsen rubriceras som olaga hot mot grupp men det finns ingen misstänkt i nuläget.

165 barn fick stanna hemma

Polisens avspärrning var omkring 300 meter runt det misstänkta föremålet och drabbade ett stort antal personer. Förutom hälsocentralen inrymmer byggnaden även Norrskenets friskola med 165 barn från förskoleålder till högstadiet. Skolan kommer att hållas stängd under hela tisdagen.

Det är helt ofattbart, man tror inte att det är sant, säger Anders Resin, rektor vid Norrskenets friskola.

Hälsocentral stängd

Även Björkskatans hälsocentral håller stängt tills vidare och Region Norrbotten hänvisar alla akuta patienter till Porsön.

På området finns även Region Norrbotten och Norrbottens museums arkivcentrum där ett 40-tal personer arbetar.

Tredje bombhotet på kort tid

Det misstänkta bombhotet är det tredje i Luleå på kort tid. För några veckor sedan larmades polis till Luleå airport efter ett misstänkt bombhot, alla passagerare på ett plan till Stockholm fick evakueras. Några dagar tidigare hittades en sprängskadad man i närheten av Sunderby sjukhus och polisen spärrade av mannens bostad, hans bil och ytterligare två platser längs riksväg 97.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skadegörelse på Porsön och Björkskatan

Mer i ämnet