LRF litar på Bonde-appen

Uppdaterad
Publicerad

LRF litar på livsmedelsproducenternas uppgifter som visar om ett livsmedel har svenskt ursprung i den nylanserade Bonde-appen.

Den nya appen gör att konsumenterna själva kan kontrollera om livsmedelsprodukterna har svenskt ursprung eller inte.

Det är livsmedelsproducenterna själva som står för uppgifterna men frågan är om uppgifterna är tillförlitliga inte minst med tanke på hästköttskandalerna den senaste tiden.

-Det som gör att vi kan lita på producenterna i det här fallet är att det anges i den så kallade bondehyllan och det gör att konsumenterna själva kan kolla innehållet.

Och skulle en leverantör ge felaktiga uppgifter är den leverantören ”rökt”, säger Nils Olov Lindfors, ordförande LRF Norrbotten.

För att livsmedel ska räknas som svenskt finns olika kriterier och LRF kommer att göra stickprovskontroller.

-Jag såg nyss en produkt som heter ”småländsk produkt” med stora bokstäver men när man testar med appen visar det sig att den är utländsk. Så jag tror att den här appen möjliggör för konsumenterna att syna livsmedelsproducenterna, säger Lindfors. 

Men i nuläget verkar få konsumenter känna till den nya appen.

-Jag tycker det är viktigt att veta varifrån köttet kommer och nu när jag vet att appen finns kan jag tänkt mig att använda den, säger Kerstin Hammas från Luleå.

Inte heller Anders Westerberg från Luleå känner till den nya appen. Samtidigt säger han att han inte är så provinsiell av sig.

-Vi tror alltid att svensk mat är den bästa i världen men så är det inte. Danskarna har god mat, kött från Argentina är helt OK. Men av en enda orsak kan jag tänka mig att använda den och det av miljöskäl för att slippa dyra transporter – that´s good enought för me.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.