Britta-Karin Jakobsson, lantbrukare i Bälinge utanför Luleå, kommer bygga om ”helröret” till ett växthus. Foto: Anders Hjertström/SVT

Bondgård har lagt rabarber på berömda ”Helröret” i Luleå – byggs om till växthus

Uppdaterad
Publicerad

Den revs av Luleå kommun och sedan skulle gångbron, som i folkmun kallades för både Helröret och Urinröret, bli hotell. Men istället hamnade gångbron på en bondgård i Bälinge utanför Luleå – och nu blir det ett växthus.

Gångbron i centrala Luleå kom att kallas såväl Helröret som Urinröret. Anledningen var att det både var mycket fylla där, och inte sällan användes den som en pissoar.

Luleå kommun rev bron eftersom det skulle bli för dyrt att renovera eller bygga om.

– Röret åkte upp till Kronogård för att bli ett hotell, sedan till Luleå för destruktion och då nappade vi, berättar Britta-Karin Jakobsson.

Hon är lantbrukare i Bälinge och har helt andra planer för röret:

– Nu står det här och ska bli växthus, avslöjar Britta-Karin Jakobsson.

Kommer kunna odla allt möjligt

Eftersom de odlar en hel del på gården och behövde ett större växthus så passade Helrörets storlek alldeles utmärkt.

– Man förlänger ju säsongen när man har ett växthus. Och värmer man upp det kan man odla persika, citron, tomater, chili och allt möjligt, säger Johansson.

Alla delar är inte på plats än och röret kommer att få ett lyft.

– Vi ska bygga om, måla och piffa till. Det kommer bli jättesnyggt, jag lovar!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.