• Tekniskt meddelande:

    Tekniska problem med SVT Nyheters app i Android - använd webbläsare 

Bostäder i expressfart

Publicerad

På sex dagar ska ett sexvåningshus för studenter kunna byggas upp.

Enligt forskare på LTU som forskar om att bygga studentbostäder, så är det möjligt att bygga så snabbt.

Innanför ett stort hus i Sangis utanför Kalix har forskare under flera veckor byggt upp en konstruktion som går ut på att effektivisera byggandet av studentbostäder. Den nya tekniken har forskats fram under tre år och förenklat går den ut påatt man börjar med taket som pumpas upp. Sen skjuts modulerna in.

Jobbar enbart i markplan

I stället för att börja med bottenvåningen och jobba uppåt så jobbar man med den nya tekniken endast på markplan.

Modulerna byggs i fabrik och anländer också helt färdiga.

Sex dagar – ett sexvåningshus

Själva tiden på en byggarbetsplats beräknar bli en vecka för ett sexvåningshus. Den korta byggtiden betyder alltså relativt billig hyra för studenterna.

– Målsättningen är att vi ska bygga en våning per dygn och att man ska komma in i sin byggnad efter en vecka, säger Milan Veljkovic, professor i stålbyggnad på LTU.

1,6 miljoner euro

Tekniken har forskats fram av forskare på LTU tillsammans med andra europeiska universitet. Projektet är mestadels finansierat av EU och prislappen ligger runt 1,6 miljoner euro.

– När ska ni börja bygga första huset?

– Tanken är att vi ska bygga det när snön försvinner från Campus-området i Luleå. Någon gång i maj tror jag vi kan börja, säger Milan Veljkovic, professor i stålbyggnad på LTU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer