Karlavagnen hotas av konkurs Foto: SVT/ Hans Sternlund

Bostadsrättsförening hotas av konkurs

Publicerad

Bostadsrätsföreningen Karlavagnen i Kiruna har skulder till Kiruna kommun på nästan 30 miljoner kronor. Nu har föreningen ansökt om rekonstruktion och i dag träffas parterna i tingsrätten.

Det var 1997 som Kiruna kommun löste in ett banklån på 16 miljoner kronor för bostadsrättsföreningen som har 128 lägenheter och åtta lokaler på Kyrkogatan i centrala Kiruna. De skulderna härrörde i sin tur från en stor renovering i början av 1990-talet.

Sedan dess har föreningen vare sig amorterat eller betalat räntor som har gjort att skulden har nära på fördubblats under de dryga 20 åren.

Olika synpunkter

Det finns olika synpunkter om skulden. I ett brev till kommunen daterat den 24 januari används uttrycket ”den påstådda skulden”. Samtidigt finns skulden med i föreningens årsredovisningar från de senaste åren.

I skrivelsen framgår också att bostadsrättsföreningen har ställt en förfrågan till bank att få kredit för att kunna lösa in skulden från kommunen. Beskedet från banken den inte skulle kunna bevilja något lån även om kommunen skulle borga för lånet.

Rekonstruktion

Den 28 februari ansökte föreningen om rekonstruktion och Hans Andersson från Kaiding advokatbyrå har utsetts till rekonstruktör. Han har tidigare företrätt gruvbolaget Northland och i ett tidigt skede skidanläggningen Dundret vid respektive konkurser.

Kiruna kommun representeras i dag bland andra av kommunjuristen Ann-Catrin Fredriksson.

– Vi får se vad samtalen ger. Vi hoppas naturligvtvis kunna hitta en långsiktig lösning, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlavagnen i Kiruna

Mer i ämnet