Bottenviken ska få bättre vattenmiljö

Publicerad

För drygt fyra miljarder kronor årligen ska alla landets stora vattendrag, sjöar, kustvatten och till och med grundvatten förbättras. Det berör bland annat Bottenviken.

– De flesta vattnen ska vara klara till år 2021 men det finns några undantag där tidsgränsen är satt till 2027, säger Björn Lagerdahl, vattensamordnare på Vattenmyndigheten i Västerhavets vattendistrikt, till TT.

Det är EU som ställer krav på bra vattenkvalitet. Landets fem vattenmyndigheter har gått igenom alla svenska vatten och sett att miljön inte alltid är så bra.

– Det finns mycket kvar att förbättra. Det är dags att vi slår hål på myten om att Sverige har väldigt bra vatten.

Ungefär hälften av landets vattendrag har problem med övergödning på grund av utsläpp från enskilda avlopp, reningsverk, jordbruk och industrin. Här har vi föreslagit ett 20-tal åtgärder som kalkning av marken och förbättra reningen vid reningsverk.

Två tredjedelar av alla åar och älvar har problem med att djur och växter inte kan röra sig fritt uppströms och nedströms. Därför måste många vandringsvägar byggas eller förbättras så att havsöring, lax och ål ska kunna vandra upp- och nedströms.

Fakta: Fem vattendistrikt

* Totalt beräknas kostnaden för de styrmedel som föreslås bli knappt tre miljarder kronor för hela Sverige. Och priset för de konkreta åtgärderna beräknas bli drygt fyra miljarder årligen.

 * Den 3 december samlar Vattenmyndigheten Västerhavet omkring 40 vattenråd från hela distriktet för att gå igenom förslaget till åtgärdsprogram.

 * Det finns fem vattendistrikt i landet. De är Västerhavets vattendistrikt som sträcker sig från Vegeå i norra Skåne till Klarälvens källsjöar vid norska gränsen.

 * Övriga vattendistrikt är Södra Östersjön, Norra Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.