Boxning lyser upp midvintermörkret

Uppdaterad
Publicerad

På flyktingförläggningen i Riksgränsen har boxning blivit ett sätt att lysa upp vintermörkret

Midvintermörkret vilar tungt över Riksgränsen där 600 flyktingar som är förlagda på skidanläggningen.

Men i ett litet källarutrymme har Zaker Hussain Nebon dragit i gång boxningsträning för intresserade.

Zaker Hussain Nebon brinner för sin sport och ville ge fler chansen att upptäcka boxning och samtidigt göra något tillsammans. Det är annars lätt att sysslolösheten blir förlamande när utomhusmiljön inte inbjuder till några aktiviteter.

–Alla som vill kan vara med och träna. Jag har tänkt att hålla i gång träningen under de kommande två månaderna som vi ska vara här, säger han.

Zaker Hussein och hans familj hade flyttat från Afghanistan till Iran för att arbeta som tränare och manger för afghanska boxare. Efter en tid blev det problem. Han berättar om förföljelser, trakasserier och till sist en nedbränd boxningslokal.

Det är bara en av 600 berättelser som finns bland de asylsökande i Riksgränsen.

Och i isoleringen på skidanläggningen är viktigt att sysslolösheten inte får ta överhanden, särskilt inte när dagsljuset bara varar några timmar varje dag.

Sven Kuldkepp, vd för skidanläggningens ägare Lapland resorts, tror inte att flyktingarna är alltför påverkade av mörkret.

–Som med allt handlar det om vilka förväntningar man har. Har man trott att det är kolsvart är det ganska ljust ändå, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.