I det orangea kuvertet får svenskarna beskedet om den allmänna ålderspensionen. Foto: Scanpix

Länets framtida pensionärer får högst pension

Publicerad

Den allmänna pensionen är olika från län till län – men när 80-talisterna går i pension får de i Norrbotten högst pension. Det enligt en granskning som SVT gjort.

En person som är född 1988 kommer sett till dagens penningvärde att få ut 11.100 kronor i månaden. Sämst allmän pension får 80-talisten i Jämland – drygt tusen kronor mindre än norrbottningen.

– Det kan finnas flera orsaker till den prognosen. Vissa län kan ha flera arbetslösa eller lägre snittlöner, säger Jimmy Larsson Hagberg från Pensionmyndigheten till SVT Nyheter Jämtland.

Den allmänna pensionen tjänar en ihop genom att arbeta ett visst antal år i Sverige. Har man exempelvis arbetat och tjänat ihop pengar i ett annat land får man ta del av en mindre andel allmän pension.

Men för de allra flesta är den allmänna pensionen inte det enda alternativet. En del kan ha eget sparande eller tjänstepension om en arbetat på en arbetsplats som har kollektivavtal eller på annat sätt ordnat med pensionsinbetalningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.