Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du hur oense Luleå kommun och Region Norrbotten är om det nya hyreskontraktet för ambulansen, som ännu inte har kunnat flytta. På bilden syns Helén Wiklund Wårell, chef för stadsbyggnadsförvaltningen. Foto: Filip Hannu/SVT/Arkiv

Luleåambulansen fast i rivningskåk – parterna bråkar om vem som har bollen

Uppdaterad
Publicerad

Över ett år har gått sedan nya räddningsstationen invigdes i Luleå men ambulansen är fortsatt kvar i gamla lokaler som ska rivas. Anledningen är att Region Norrbotten menar att Luleå kommun lagt på 500 kvadratmeter i hyran och parterna är inte ens överens om vem som nu har bollen.

14 april förra året gick kortegen från gamla brandstationen i centrala Luleå till den nya på lilla Mjölkudden nära universitetet. Men när kortegeten nått sitt mål var det bara för ambulansen att vända tillbaka igen eftersom regionens hyresavtalet med kommunen inte var klart.

Helt olika uppfattningar

Tvisten om lokalhyran handlar i stora drag om hur mycket av de gemensamma ytorna som regionen ska betala för.

– Vi har 700 kvadratmeter i dag i våra lokaler, det de har kommit fram till att erbjuda oss nu är 2 191. Det är tre gånger så stort, säger Unto Järvirova från Region Norrbotten.

Region Norrbotten menar att den ytan de blivit utlovade i nya räddningsstationen skulle vara 1 600 men att kommunen skrivit upp siffran med över 30 procent.

– Jag håller inte med om den förklaringen. Alla projektmöten har haft representation och där har förutsättningarna under hela resan funnits med, säger Helén Wiklund Wårell, chef för stadsbyggnadsförvaltningen vid Luleå kommun.

Både menar att det är den andras tur

De som arbetar på ambulansen i Luleå har vittnat om lokaler med vattenläckor och temporära omklädningsrum. De varnade även för skyddstopp förra året då lokalerna var så undermåliga.

Unto Järirova från regionen har inte varit med hela vägen genom förhandlingarna men säger att han läst igenom de mötesanteckningar som finns och att han inte hittat att regionen gått med på ytterligare kvadratmeter.

– Det beslutet har inte jag sett och de har inte kunnat presentera det underlaget.

Både Region Norrbotten och Luleå kommun menar nu att bollen ligger på den andras planhalva. Därav står förhandlingarna stilla och hyreskontraktet i gamla brandstationen som ska rivas sträcker sig fram till 31 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.