Flera lok och personvagnar är totalförstörda efter branden i tyskmagasinen.

Brand förstörde 500 meter veterantåg

Uppdaterad
Publicerad

Det var en stor del av vagnparken som totalförstördes när tyskmagasinen i Karlshäll, utanför Luleå, brann ner natten mot midsommardagen.

Förlusten i pengar för de totalförstörda loken och vagnarna har ännu inte räknats fram, men det rör sig  om miljonbelopp, enligt Malmbanans vänner. Försäkringar täcker inte förlusten.

Sammanlagt handlar det om ett cirka 500 meter långt tåg som föreningen förlorat: tre lok, 17 personvagnar, 16 godsvagnar, nio motordressiner och motortrallor samt en stor mängd reservdelar till lok och vagnar.

Gamla vagnar

Den äldsta vagnen var byggd 1873, 17 år efter att den första statliga järnvägssträckan i Sverige invigts. Övriga vagnar hade nästan alla passerat 60 år.

Flera personvagnar har använts vid filminspelningar i Norrbotten, bland annat i ”Så vit som en snö”, ”Låt den rätte komma in” och ”En enkel till Antibes”. Bland motordressinerna fanns Sveriges enda ambulansdressin, som användes innan landsväg byggdes Kiruna-Narvik. 

Inga veterantågsresor

Föreningen Malmbanans Vänner höll på söndagen ett krismöte och kom då fram till att det inte längre finns möjligheter att arrangera veterantågsresor då det inte längre finns vagnar att koppla bakom ånglok och andra veteranlok. Sommarens planerade arrangemang Teatertåget respektive Tågets dag måste ställas in.

För sommarens museitågstrafik på sträckan Karlsvik-Gammelstad återstår bara en mindre rälsbuss med plats för endast 24 passagerare.

Föreningen driver också Norrbottens Järnvägsmuseum i Karlsvik och det kommer att hållas öppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brand i tyskmagasinen

Mer i ämnet