En brand i en moskélokal i Piteå kunde släckas, genom ett rådigt ingripande av en liten flicka. (Arkivbild) Foto: Pontus Lundahl/TT

Flicka i 10-årsåldern hindrade moskébrand i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagseftermiddagen fick räddningstjänsten rycka ut på ett larm om en brand i en moskélokal i ett flerfamiljshus i Piteå.

Det var i ett lekrum inne i moskélokalen som branden bröt ut. Det var en flicka i 10-årsåldern som upptäckte branden. När hon öppnade dörren till lokalen i källaren vällde svart rök ut. Då stängde hon dörren och ringde på hos närmsta granne som larmade räddningstjänsten.

– Det var mycket rådigt gjort av henne. Hon gjorde exakt så som man ska göra, säger insatsledaren Hans-Erik Pekula.  

När räddningstjänsten anlände till platsen var det rökfyllt i lokalen och rökdykare fick ta sig in för att släcka. Under kvällen kommer man fortsätta vädra ur lokalen. Ingen människa kom till skada men vad det var som orsakade branden är oklart och kommer utredas av polis.

– Det är oklara omständigheter kring branden. Utredningen får visa om det är någon som tänt på eller vad branden beror på, säger Maria Linné, presskommunikatör vid polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.