Filip Lindqvist bor i det hyreshus i Boden där en lägenhet började brinna på lördagen. Han kände röklukten och en stund senare var han tvungen att ta sig ut ur bostaden. Foto: Privat

Brand i hyreshus: ”Det bankade på dörren”

Publicerad

Filip Lindqvist satt och såg på tv när han kände röklukten sprida sig i lägenheten.
–Jag trodde först att jag glömt på en platta. Jag visste ju inte att det brann hos en granne, säger han.

Tidigt på lördagsförmiddagen började det brinna högst upp i ett trevåningshus på Prästholmen i Boden. Två personer befann sig i lägenheten.

En av dem hittades medvetslös inne i bostaden av rökdykare. Den andra personen hade tagit sig ut på balkongen.

Kontrollerade spisen

På första våningen i flerfamiljshuset befann sig Filip Lindqvist som såg ett program på tv.

– Jag kände att det luktade rök och eftersom jag hade varit och rengjort en av plattorna på spisen bara en stund innan så tänkte jag att jag kanske av misstag satt på en av plattorna, men så var inte fallet, säger Filip Lindqvist.

Blev aldrig rädd

En liten stund senare bankade det på dörren och utanför stod räddningspersonal som sa att han måste lämna bostaden på grund av att det brann i huset.

– Jag hann aldrig bli rädd eftersom jag inte såg någonting av dramat.

Räddningstjänsten har under lördagen ventilerat ut röken och gått igenom fastigheten och Filip Lindqvist och hans grannar har kunnat flytta in igen.

– Jag är inte hemma just nu men jag räknar med att det kommer att vara som vanligt i bostaden. Kanske lite röklukt, säger Filip Lindqvist.

När intervjun gjorde med Filip Lindqvist var det inte känt att en man avlidit i lägenhetsbranden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer