Foto: Anders Hjertström/SVT

Lackeringsverkstad i Luleå totalförstörd efter brand

Uppdaterad
Publicerad

En industrilokal i Ytterviken i Luleå brann ned i dag. Räddningstjänster från flera orter bekämpade branden som startade i morse.

Under förmiddagen utfärdades ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, som uppmanade boende i området att att stänga fönster och dörrar.

Räddningstjänst från flera orter var på plats för att bekämpa branden

– Det är kraftig rökutveckling från takfoten, sa Adam Dahlberg, inre befäl på räddningstjänsten.

Klockan 9.49 meddelade polisen att det inte fanns någon misstanke om brott.

Kommer byggnaden att brinna ner helt?

– Vår inriktning är att byggnaden ska gå att rädda, men vi får se om vi lyckas, sa Dahlberg.

Räddningsledaren: Stäng dörrar och fönster

Under förmiddagen utfärdades ett VMA, där räddningsledaren uppmanade alla som befann sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Restriktionerna hävdes senare under eftermiddagen då räddningstjänsten menade att faran var över.

Vid 11-tiden sa Patrik Juhlin, inre befäl på räddningstjänsten, att branden inte var under kontroll och att den spridit sig till konstruktionen, alltså väggar och tak.

Klockan 13.00 brann det fortfarande i byggnaden.

– Vi arbetar med att öppna upp i konstruktionen för att kunna komma åt att släcka. Vi river bland annat bort plåtar från byggnaden, sa Patrik Juhlin på räddningstjänsten.

Vid 15-tiden kunde räddningstjänsten konstatera att industrilokalen var totalförstörd. Branden var släckt och räddningstjänsten lämnade platsen.

Inga personskador uppstod vid branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.