Omfattande rök efter brand i garage på Björkskatan. – Vi hade tur med vinden, säger brandingenjör Patrik Juhlin som ledde arbetet på plats. Visa alla (5)
Visa alla (5)

Stor brand i garagelänga i Luleå

Publicerad

I morse startade en brand i en garagelänga på Björkskatan i Luleå och polisen har inlett en förundersökning om grov skadegörelse genom brand. Platsen har spärrats av i väntan på en teknisk undersökning.

Totalt skadades ett tiotal bilar i branden och sju av dem ska ha blivit helt utbrända. Enligt Patrik Bylin som ledde släckningsarbetet på platsen var branden omfattande när räddningstjänsten nådde brandområdet. I släckningsarbetet deltog räddningstjänsten från Luleå och Boden.

Branden gav kraftig rökutveckling

Boende i området vars bilar inte påverkats av branden kom till platsen för att själva avlägsna sina bilar. Branden orsakade en kraftig rökutveckling.

Behöver de boende vara oroliga?

– Nej, vi hade tur med vinden som låg åt rätt håll. Men tyvärr fanns det ett förråd på baksidan av garaget som försvårade släckningsarbetet, säger Patrik Bylin.

Elever var inne första rasten

Boskataskolan ligger inte långt från garagelängan som brann. Där går 271 elever från förskoleklass upp till årskurs sex. På grund av brandlukten fick barnen vara inne direkt när de kom direkt på morgonen. I vanliga fall brukar de vara ute innan skolan börjar kl 8.15.

– Barnen blev lite oroliga eftersom det luktade brandrök och de visste inte vad det berodde på. Men jag var själv ut och kollade innan förmiddagsrasten och nu luktar det inget längre och barnen har varit ute som vanligt, säger Anna Berg Wedin som är rektor på Boskataskolan.

Fastighetschef på plats

På plats fanns också Carl-Axel Sundbaum som är fastighetschef vid Lulebo.

– Området kommer att spärras av så att räddningstjänsten kan göra sitt jobb. Därefter kommer vi att kontakta hyresgäster som har sina ägodelar i garagelängan.

Det har tidigare varit en del oroligheter med bland annat anlagda bränder i området – hur ser du på det?

– Det är hemskt tråkigt men vi kan i nuläget inte säga att den här branden är anlagd. Det kan ju till exempel vara en motorvärmare som börjat brinna. Så det lämnar vi till polisen att utreda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer