Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SVT:s reporter på plats

Brand på LKAB – explosionsrisken har skjutits bort

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen brann ett arbetstält på LKAB:s industriområde i Kiruna. Larmet inkom vid 10-tiden.

Räddningstjänst och polis var på plats och samverkade då det fanns en explosionsrisk. Allmänheten uppmanades hålla sig på avstånd under släckningsarbetet.

Enligt inre befäl var det ett flertal gasflaskor i lokalen som gjorde att det fanns en explosionsrisk. Räddningstjänsten arbetade länge med att begränsa branden för att kunna lokalisera gasflaskorna och kyla ner dem. En angränsande kontorsbyggnad var hotad av branden men ingen person kom till skada.

Stort område avspärrat

Ett stort område spärrades av under släckningsarbetet men övrig verksamhet kunde fortsätta. Efter ett tag beslutades att explosionsrisken skulle skjutas bort med gevär. Patrik Juhlin, inre befäl, berättade att man gjorde bedömningen att det kunde göras på ett säkert sätt.

– Vi ska försöka skjuta sönder några gasflaskor med spårljus, när vi har gjort det så är faran över, sade han.

Spårljusammunition lämnar ett ljusspår efter sig i luften och gör projektilen synlig för ögat. Vid 15-tiden på tisdagen meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll. Gasflaskorna kunde skjutas och räddningstjänsten efterbevakar lokalen nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer