Ännu en anlagd brand på Norrigården i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Restaurang Norrigården i Boden har drabbats av det tredje misstänkta pyromandådet på två månader.

Den här gången brann det i entrén, men elden släcktes snabbt.

Restaurangen ligger på hembygdsområdet i Boden med ett flertal K-märkta hus och vid 22-tiden på fredag kväll gick brandlarmet – igen.

Men räddningstjänsten ryckte ut och hade snabbt branden under kontroll.

Tredje gången

– Det är någon som tänt på och det är tredje gången på två månader som det händer och vi rycker ut snabbt när det kommer ett automatlarm från Norrigården, säger Bodens räddningschef Bengt Nilsson.

Restaurangens delägare Kenneth Silverplatz är upprörd över det som hänt.

– Jag vet inte vad det handlar om. Vi har funderat på varför det händer tre gånger och på samma ställe. Har jag några ovänner som vill mig illa? Nej, jag tror inte det.

Mordbrand

Under en längre tid har det varit stökigt på Björknäsområdet med ungdomsgäng inblandade och han menar att det skulle kunna ha ett samband med det.

– Om det skulle vara så förstår de inte innebärden av vad de håller på med. Det här är klassat som mordbrand eller allmänfarlig ödeläggelse och husen på området är kulturminnesmärkta och mycket värdefulla historiskt sett. Om de brinner ner går de inte att återskapa. Det är helt sjukt det som håller på att hända, säger Kenneth Silverplatz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.