Arkivbild. Foto: SVT

Brand på skola – personalen ingrep och släckte branden

Uppdaterad
Publicerad

Sjöparksskolan i Gällivare fick utrymmas efter att en brand startat inne på en toalett. Ett snabbt ingripande från personalen såg till att branden kunde släckas innan den hann sprida sig.

Vid 09.30-tiden startade en mindre brand inne på en toalett på Sjöparksskolan i Gällivare. Det var skolsköterskan och kuratorn som upptäckte rökutvecklingen. Kort efteråt ingrep skolans personal och de lyckades släcka branden med hjälp av brandsläckare innan räddningstjänsten hade kommit fram till platsen.

– Jag hade personal som släckte själv med brandsläckare. De hade sett rökutveckling så branden var släckt innan brandkåren kom, säger Camilla Eriksson, rektor på Sjöparksskolan.

Vet ni vad som orsakat den?

– De håller på att utreda det nu. Det enda vi vet nu är att det brann, personalen släckte den och att vi fick utrymma skolan.

”Känner självklart oro”

Skolan ligger i centrala Gällivare och har cirka 350 elever från förskoleklasser upp till årskurs nio. Den del av skolan där branden startade kommer att vara avstängd och delar av undervisningen kommer att flyttas utomhus.

– Det är i den bortre delen som det brunnit så vi kommer ha undervisning i morgon, men vi kommer att ha uteaktiviteter.

Hur känner man som rektor när något sådant här inträffar?

– Man känner självklart oro, det var en liten brand men man tänker på elevernas hälsa och de som har allergi och astma och det som kommer i efterhand på grund av rökutvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.