Följ med upp i ett av brandflygen som här flyger över Gällivare med omnejd. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så överlever brandflyget i norra Norrbotten – piloter offrar sina ledigheter

Uppdaterad
Publicerad

Två flygklubbar i Gällivare sköter brandbevakningen i Norrbottens fyra nordligaste kommuner. Allt bygger på sponsring som gör att maskinerna hålls flygdugliga – och att medlemmarna offrar sina sommarledigheter.

De två flygklubbarna Gällivare flygsällskap och Flygklubben Nordvingen har båda flygplan från 1970-talet. De hålls i flygbart skick tack vare motorbyten med jämna intervaller.

Investering på runt en halv miljon

För Gällivare flygsällskap var det motorbyte i fjol och Nordvingen har sitt framför sig. Det handlar om investeringar i halvmiljonklassen som skulle dränera vilken klubbkassa som helst och förmörka framtidsutsikterna.

Nu har klubbarna fått varsin check i jätteformat från en sponsor som gör att verksamheten kan fortsätta.

– Det har varit en förutsättning för att vi ska kunna utföra viktiga samhällsuppdrag som brandflyg, eftersök och skador på infrastruktur, säger Robert Nilsson i Gällivare flygsällskap.

”Skogsbolag borde vilja hjälpa till”

Han anser att det borde vara fler parter som borde vara intresserade av att brandflyget hålls i luften. En tidigt upptäckt brand kan spara pengar.

– Framför allt skogsbolag och försäkringsbolag borde vara intresserade av att hjälpa till, säger han.

SVT följde med på ett spaningspass i Gällivare med omnejd. Se vyerna i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.