Bredbandsutbyggnaden i Jokkmokk stoppades

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall ville sänka leverantörernas avtal med 20 procent för att dämpa effekterna av coronakrisen. Men bolaget krävde självt att få dubbelt så mycket betalt för att slutföra en bredbandsutbyggnad i Jokkmokk.

– De lever inte som de lär, säger gruppledare Henrik Blind (MP).

Jokkmokks kommun skrev avtal med Vattenfall för att fiberkabel grävas ned samtidigt som bolaget bytte ut andra kablar på sträckan Jokkmokk-Vuollerim.

Kostnaden för den så kallade samläggningen blev 800.000 kronor, men när man nådde fram till byn Skällarim, två mil från Vuollerim, så stoppade arbetet upp för att Vattenfall krävde dubbelt så bra betalt – 1,6 miljoner kronor – för att slutföra utbyggnaden.

Fördubblade priset

Christer Ljunggren vd för Vattenfall vattenkraft, säger att han är för dåligt informerad om det som hänt för att uttala sig.

Han hänvisar i stället till projektledare Torbjörn Jonsson som inte gått att nå för en kommentar, men irritationen är tydlig i kommunhuset.

– Skrivna avtal ska hållas och att chockhöja priset mitt i ett uppdrag är inte föreniigt med god affärsetik. Jag tycker att Vattenfall borde ta ett helt annat samhällsansvar för Jokkmokk som är en kommun som genererar miljardinkomster för bolaget. Dessutom rimmar det illa med att de vill sänka sina leverantörers avtal, men fördubbla priset i sitt eget avtal. Det säger väl allt om deras inställning,  säger miljöpartiets gruppledare Henrik Blind.

Måste hyra fiberkabel

Jokkmokks kommun gick inte med på det, utan sökte och fann en alternativ lösning med hjälp av IT-Norrbotten.

– Vi får hyra en fiberkabel mellan Skällarim och Vuollerim när Vattenfall inte ställde upp på sitt eget avtal. Det kommer att innebära nya kostnader nu och om femton år, men vad ska vi göra? Utbyggnaden av bredband är oerhört viktig i kommunen, säger Henrik Blind.

Kommunstyrelsen beslutade för några veckor sedan att gå med på hyresavtalet som kostar kommunen 786.000 kronor för femton års drift, men det blir sannolikt billigare än så för skattebetalarna.

Kommunen har ansökt om 75 procent av summan i bygdemedel och går den igenom blir den verkliga koostnaden 196.500 kronor.

– En bieffekt av det som hänt är att Skällarim kommer att få två uppkopplingar och blir nog den mest bredbandsutbyggda byn i hela Norrbotten. Där kan man nog streama vad som helst utan problem. Det är värre för de som bor i Koskats och som får vänta på sitt bredband, säger Henrik Blind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.