Hör en av grundarna bakom VildaKidz berätta om breven som väller in till föreningen – och vad en dag med enbart roliga aktiviteter kan bidra med. Foto: Erica Larsson/SVT

Brev från utsatta barn väller in till Luleåförening – önskar hela och rena underkläder

Uppdaterad
Publicerad

Den ideella föreningen Vildakidz får mängder av handskrivna brev, mejl och telefonsamtal från barn som ropar på hjälp. Det kan handla om allt från mobbning till familjeproblem och svårigheter att hänga med i skolan.

Under flera års tid har den Luleåbaserade föreningen stöttat utsatta barn och ungdomar i Norrbotten. Bland annat genom gratisaktiviteter, klädpaket, mat, julklappar och kompisarrangemang.

Ingen självklarhet att äta sig mätt

Nu larmar frivilligarbetarna att behoven av den här typen av hjälp har ökat kraftigt under pandemin.

– Det ska vara självklart att du ska kunna äta dig mätt. Men det är inte så för alla, speciellt inte när skolorna stänger, säger Anna Karlsson, en av grundarna till Vildakidz.

Barnen önskar sig hela underkläder

I breven skriver barnen att de önskar sig hela rena underläder, shampoo och träningskläder för att slippa sjukskriva sig från idrotten i skolan.

– Jag gråter när jag läser dem, säger Anna Karlsson.

I videon ovan hör du mer om vad barnen skriver i breven och vad en rolig aktivitetsdag kan betyda för barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.