Hör Fredrik Lundström, IT-chef vid Tullverket i Luleå, berätta hur Storbritanniens utträde ur EU påverkar myndighetens arbete. Foto: SVT

Oklar Brexit ställer till det för Tullverket i Luleå: ”Väntar på besked”

Publicerad

Storbritanniens utträde ur EU ställer till det för Tullverkets IT-avdelning i Luleå. Myndigheten måste vara förberedd på flera olika scenarion. Just nu siktar myndigheten i första hand på ett avtalslöst Brexit.

Turerna kring utträdet har varit många, men i dagsläget är det 31 oktober som gäller, och på Tullverkets IT-avdelning i Luleå är man redo. Sedan våren 2018 har ett 20 tal medarbetare varit involverade i att tillsammans med andra EU-länder säkerställa att tullhanteringssystemet fungerar, med de ändringar för eventuella tullavgifter och skatter, som gäller vid utträdet.

– Samtliga import- och exportsystem behöver testas av så att de antingen klarar av ett nytt avtal i brexitfrågan eller en avtalslös brexit, säger Fredrik Lindström, chef för Tullverkets IT-avdelning i Luleå.

Utgångspunkten är att samtliga länder ska hantera Storbritannien som ett icke EU-land direkt i samband med utträdet.

Förbereder sig

Fredrik Lundström är det i första hand ett avtalslöst brexit som man förbereder sig för. Helt enkelt för att det är det scenariot som är mest aktuellt just nu. Eftersom Storbritannien är en av Sveriges största handelspartners, väntas ärendendehanteringen öka med cirka 20 procent.

Tullverket i Luleå

Visa

Tullverkets IT-avdelning har funnits i Luleå sedan 1989. Det är en av norra Sveriges största IT-arbetsgivare med cirka 200 anställda. Under åren har man successivt arbetat med att digitalisera det svenska tullhanteringssystemet i syfte att förenkla tullhanteringen för att skapa en konkurrenskraftig marknad. Man utvecklar också stöd för underrättelse, analys och brottsutredningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer