Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialchefen i Överkalix, Jenny Liljebäck, berättar vad coronakrisen innebär för kommunens äldreomsorg. Foto: Anders Öhlund/SVT

Överkalix kommun kritisk till beredskapen: ”Vi har fått olika riktlinjer ”

Uppdaterad
Publicerad

Överkalix har dålig kapacitet att klara coronakrisen inom äldreomsorgen. Det visare en riksomfattande enkät till de medicinska ansvariga i landets kommuner som SVT Nyheter gjort.

I Överkalix har man bland annat svarat att kommunen saknar tydliga riktlinjer för hur personal inom äldreomsorgen ska agera om brukare smittats eller har symptom av corona.

– Vi har fått olika riktlinjer från olika delar av regionen vilket gör det svårt att upprätta enhetliga rutiner. Det är där otydligheten ligger. Men vi inväntar tydliga riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, säger socialchefen Jenny Liljebäck.

Brist på skyddskläder

Man vet heller inte om personal testats eftersom kommunen inte gör det rutinmässigt. Och när det gäller skyddskläder till personalen bedömer man läget som dåligt. Man har dock beställt skyddsmaterial från regionen.

Är det besvärligt att hantera det här med tanke på att många anställda rör sig i äldreomsorgen och hemtjänsten?

– Det är klart det blir lite mer besvärligt men vi ska även i vanliga fall följa basal vårdhygienoch minska spridningen av andra smittor. Vi fortsätter att jobba från dom riktlinjerna.

Ansträngt läge

Sju av Norrbottens kommuner har svarat på SVT Nyheters enkät. Förutom Överkalix är det Arjeplog, Gällivare, Haparanda, Kiruna, Piteå, och Övertorneå som lämnat svar. Sex av kommunerna, utom Arjeplog, har svarat att man bedömer läget som dåligt eller mycket dåligt när det gäller skyddskläder till personalen. 

Enbart Överkalix och Gällivare har svarat nej på frågan om det finns tydliga riktlinjer för personalen inom äldreomsorgen hur de ska agera om brukar smittats eller har symptom.

Samtliga av de sju kommuner som svarat på enkäten har däremot tillsatt krisgrupper för att hantera följderna av coronasmittan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet