Britt Nilsson: ”Jag är dörädd – det är många som faller”

Uppdaterad
Publicerad

På Mjölkuddens seniorboende är det många som är oroliga för att falla omkull både inomhus och utomhus.

– Jo, jag är dörädd. Det är så många som faller och bryter armen. En vännina ramlade ju och hon dog sedan, säger Britt Nilsson.

Britt Nilsson är en av många som bor på Mjölkuddens seniorboende, ett boende som tar emot personer som är 65 år eller äldre.

När SVT kommer på besök är det många som traskar in och ut genom dörrarna. Några använder broddar, andra litar på sin balans. Men Britt vägrar att gå ut. Trots att hon aldrig har ramlat omkull och slagit sig, så vill hon inte lämna huset om hon inte har någon att hålla armkrok i.

– Jag går bara inte ut. Det blir väl någon gång när snön försvinner, då kan man gå ut och promenera.

Inte ute så ofta

Går du inte ut på hela vintern?

– Nog är jag ute. Men det är inte så ofta. Det är klart jag hade velat gå ut oftare, men det är så mycket snö och isfläckar.

Och Britt Nilsson har statistiken på sin sida. Varje vecka läggs drygt 1.100 personer in på sjukhus till följd av olyckor. Av dessa är drygt 900 fallolyckor, enligt statistik från SCB och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

”Har broddar när jag promenerar”

Men 86-åriga Svea Stensryd, som bor i samma hus som Britt Nilsson, är inte ett dugg rädd för att ramla omkull.

– Jag är ganska vältränad. Och så har jag broddar när jag promenerar och stavar när jag åker skidor.

Pratar ni någonsin om rädslan att falla omkull här på seniorboendet?

– Nä, vi har egentligen aldrig pratat om det här. Sådana obehagligheter snackar vi inte om. Vi har roliga saker att prata om, säger Svea Stensryd och skrattar till.

Fakta om fallolyckor

  • Varje vecka läggs drygt 1.100 personer, 65 år och äldre, in på sjukhus till följd av olyckor. Av dessa är drygt 900 fallolyckor.
  • Varje dag dör minst fyra äldre över 65 år till följd av en fallolycka.
  • Antalet fallolyckor ökar kraftigt.
  • Fallolyckor är i särklass största orsaken bakom dödsfall orsakade av olyckor bland äldre.
  • Samhällets årliga kostnader till följd av fallolyckor är 25 miljarder kronor.
  • Det förekommer cirka 600-700 fallolyckor per 1000 invånare och år bland personer över 65 år, vilket innebär cirka 1,4 miljoner fallolyckor per år bland personer äldre än 65 år.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.