Tjock sörja täcker sjön bredvid Tages stuga: ” Blir värre och värre”

Publicerad

För 5 år sedan gjorde SVT Nyheter Norrbotten ett reportage när stugägaren Tage Fjällborg visade att det flöt en geggig sörja på sjön Paittasjärvi vid Nikkaluokta.
Enligt stugägare och bybor har det blivit värre sedan dess och sörjan återkommer varje sommar när det är vindstilla – så även den här sommaren.

Tage Fjällborg bor efter Kalixälven och har stuga uppströms i Paittasjärvi i Kiruna kommun, sjön är källflödet till nationalälven. Han misstänker att den bruna sörjan kommer från avloppsreningsverket i Nikkaluokta i Gällivare kommun.

Bägge kommunens miljökontor har tagit prover. Kirunas miljöchef Helena Söderlund säger att prover som togs 2014 visade att sörjan inte kommer från reningsverket.

Men Gällivare kommun har haft problem med att klara utsläppsvillkoren från avloppsreningsverket vid höga flöden, prover visar att riktvärden har överstigits.

”Ett sorgligt kapitel”

– Det verkar som det blir värre och värre. Det är stora områden, det är hektar och ibland kan det vara en kilometer lång tjock flytande sörja, säger Tage Fjällborg.

Enligt bybor och stugägare återkommer problemen varje sommar och är synligt när det är vindstilla.

Tage är förtvivlad över att det inte blir någon förbättring.

– Att titta på det som flyter på vattenytan varje sommar är ett sorgligt kapitel, säger Tage Fjällborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer