Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har haft en egen sittning med EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan om läget för svenska bönder. Foto: TT

Bucht (S): ”Det var inte överraskande”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen röstade riksdagen bort Stefan Löfven (S) som statsminister i en historisk omröstning.

– Det var inte överraskande, säger landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S).

En majoritet av riksdagens ledamöter röstade i dag nej till Stefan Löfven som statsminister – 204 nej mot 142 ja. Landsbygdsministern och Haparandabon Sven-Erik Bucht säger att resultatet var väntat.

– De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna har lovat att de ska göra på det här sättet under hela valrörelsen.

”Han är av segt virke”

Stefan Löfven (S) kommer dock att fortsätta leda en så kallad övergångsregering medan talmannen, som valdes igår, Andreas Norlén (M) tar över regeringsbildningen.

– Nu är man i ett läge att nu är det på riktigt, nu måste Sverige få en regering och en regering som är blocköverskridande. Här står Stefan Löfven till förfogande. Han är av segt virke och vill ha en blocköverskridande regering.

Hoppas på C och L

Sven-Erik Bucht säger att det är viktigt att landet nu får en regering som har starkt stöd i Sveriges riksdag. Själv hoppas han mest på att Centern och Liberalerna följer det de sagt under valrörelsen – att inte ha någon samverkan med Sverigedemokraterna.

– Och jag tycker att Annie Lööf och Jan Björklund gjorde en tydlig markering igår att man inte vill samverka med Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.