Butiksdöden kan vändas

Uppdaterad
Publicerad

-En utveckling som inte förvånar. Det säger professor Håkan Ylinenpää, LTU, som tror på servicecentraler som en räddning för glesbygden.

Professor Håkan Ylinenpää, Luleå Tekniska Universitet, LTU, tycker inte att butiksdöden är oväntad. Det är en utveckling som har sin förklaring tycker han.

– Folk har flyttat till större orter och företagen har dragits till större marknader och det har slagit hårt mot Norrbotten, säger han.

Sedan mitten av 1990-talet har glesbygden avfolkats allt mer och det har gjort att en stor andel butiker har tvingats slå igen. Det har i sin tur lett till att kunderna bussas in till centrum. Tidigare fanns det varubussar som körde mat ut i byarna.

– Fördelen förr var att man inte behövde resa så långt till en mataffär, men nackdelen var att varuutbudet var ganska begränsat.

Håkan Ylinenpää tror att det finns lösningar på problemet. Ett förändrat boendemönster kan gynna nya lösningar.

Servicecentraler

– Jag tror att vi kommer att gå mot en utveckling där allt fler väljer ett delat boende. Man kanske bor utomlands under vintern och under sommaren i Norrbotten. 

-Det här kan leda till att det kommer att finnas servicecentraler på de små orterna i länet. På servicecentralerna kommer folk att ha tillgång till ett kylutrymme eller någon form av förvaringsbox där reguljär busstrafik lämnar av beställningar, tror Håkan Ylinenpää, professor på Luleå tekniska universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer