Donald Lundström, talesperson för Moskosel, är försiktigt positiv nu när Arvidsjaurs kommun lovar att vägunderhållet blir kvar på samma nivå som tidigare.

Byar vann vägstrid: ”Kampen lönade sig”

Uppdaterad
Publicerad

Kampen lönade sig för Moskosels överlevnads-och överraskningsgrupp (MÖÖG) och invånarna i Glommersträsk. Nu lovar kommunen att vägunderhållet blir kvar på samma nivå som tidigare.

Arvidsjaurs kommun har skött sommar-och vinterväghållningen på villagatorna i Moskosel och Glommersträsk i mer än 20 år, men under förra året las det fram ett förslag till en förändring.

”Framtiden hotas”

Villagatorna ska bli enskilda vägar och byarna ska sköta driften via en vägförening och ett skötselavtal.

Förslaget ansågs vara rena katastrofen för de två byarna eftersom villagatorna är för korta för att få bidrag av trafikverket och för att det kommunala bidraget bara var en bråkdel av kostnaden.

”Beslutet hotar Moskosels framtid. Kommunens politiker vill avsäga sig sitt flera decennier långa ansvar för väghållningen. Dessa asfalterade gators omsorg ska nu kastas på redan skattebetalande medborgare”, skrev Moskosels överlevnads-och överraskningsgrupp (MÖÖG) i ett öppet brev.

Samma lösning

Efter en lång diskussion i fullmäktige blev det återremiss och nya utredningar om alternativa lösningar. På tisdag ska beslutet fattas och centerpartiet vill att villagatorna detaljplaneras och övergår i kommunal ägo, men socialdemokraterna och vänsterpartiet ser ut att ha majoritet för att villagatorna döps om till enskilda vägar med skötselavtal.

Kommunledningen lovar också att avtalet ”ska omfatta den lösning som gäller i dag”.

– Det ska inte bli sämre än det är i dag. Det är vad förslaget innebär, säger kommunalrådet Lotta Åman (S).

”Ingen information”

Donald Lundström, talesperson för MÖÖG, är försiktigt positiv.

– Vi vill ju ha det som det är i dag, men vi har förstått att det kanske inte blir så och då är det bra att kampen lönade sig och att lösningen inte innebär några försämringar. Det vore djupt orättvist eftersom vi betalar lika mycket skatt som de som bor i Arvidsjaurs tätort, säger han.

Men de nya begreppen som enskilda vägar, vägföreningar och skötselavtal skapar trots det stor oro i byarna.

– Absolut. Visst är det så. Det är ju det att man inte riktigt törs lita på vad de säger och vad de gör. Vi får hoppas att det blir så här nu och att vi slipper alla politiska långbänkar i frågan.

Har ni fått någon information om vägförslaget i förväg?

– Nej, ingen information har vi fått. Om vi ska få veta något så måste vi dra det ur dem helt enkelt, säger Donald Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.