Handlaren Mats Eliasson i Karesuando hade inbrott i sin butik men trots bildbevis har förundersökningen lagts ned. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bybo: ”Polisen hjälper inte oss”

Uppdaterad
Publicerad

Norra Lapplands polisdistrikt sträcker sig från Karesuando i norr till Kåbdalis i söder med polisstationer i Kiruna, Gällivare och Jokkmokk. I Karesuando märks det att det är 18 mil till närmaste polisstation.

Handlaren Mats Eliasson berättar hur tjuvar tagit sig in.

– Här kom de in i oktober i fjol, säger han och visar ett igenspikat fönster.

Efter flera ouppklarade brott har han installerat både larm och övervakningskameror. Han visar runt i lokalen och hur han med monitorer kan övervaka allt. Och han visar bilder på en tjuv som just då stjäl i hans butik.

Men trots bildbevis fick han förra veckan beskedet att förundersökningen lagts ner. Han suckar.

– Ärligt talat, säger han. Polisen hjälper inte oss.

Förundersökningsledaren Ola Folkebrand säger att bilden distribuerats ut i polis-Sverige men trots grundlig genomgång har man inte lyckats hitta personen.

Polis kom tre dagar efter skottlossning

En annan händelse är skottlossningen i byn Suijavaara ytterligare fem mil från Kiruna.  Och trots att personen erkänt skjutningen så finns oron kvar. Och besvikelsen över att polisen dröjde.

– Om folk ringer i nöd för att nån skjuter då kan man väl komma, säger Mats Eliasson

– De kom först på tisdagen, tre dagar senare. Konstigt när det handlar om vapen, säger Curt Tuvehed från byn.

”Ingen idé att ringa”

Vakthavande befäl som var i tjänst den helgen har avböjt att medverka, men har tidigare sagt att uppgifterna var flör vaga och bemanningen för låg för att skicka en patrull samma kväll.

Enligt Curt Tuvehed har händelsen satt ett avtryck i byn.

– De kommer inte att ringa polisen nån fler gång, även om det händer nåt. Det är ju ingen idé, säger Curt Tuvehed.

– Jag tycker att polisen kunde visa sig i vårt område någon gång i alla fall. Vi har problem med promillechaufförer och vi ringer om dem. Men inte kommer polisen. Vad ska vi göra? Inte kan vi ta lagen i egna händer, då åker vi ju själva dit, säger Mats Eliasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Glesbygdspolisen i Norrland

Mer i ämnet