Oro över fortkörning genom byn: ”Fått hoppa ner i diket”

Uppdaterad
Publicerad

Gunnar Jonsson bor i Holmträsk i Piteå. Han promenerar många gånger om dagen med sin hund Nitra efter vägen som genom byn – men sedan de stängde skolan och höjde hastigheten tycker han att bilister börjat köra snabbare.

Enligt byborna i Holmträsk har fartdårarna blivit allt fler sedan skolan lades ned och hastigheten höjts på Holmträskvägen i Holmträsk utanför Piteå.

– Det innebär att man alltid får se upp i trafiken och man får alltid passa sig och ha koll på dem som kommer emot en, att de verkligen har sett en, säger bybon Gunnar Jonsson som ofta är ute och promenerar på Holmträskvägen med sin hund.

Tidigare fanns en skola längst Holmträskvägen och då fick man bara köra 30 km i timmen i närheten av den. Plus att det fanns trafikhinder som gjorde det svårare för bilister att köra för fort.

Ökad hastighet efter skolnedläggning

Men efter att skolan lades ned, höjdes hastigheten till 60 km i timmen, vilket medfört att många bilister gasar på lite extra.

– Jag har fått hoppa ner i diket för att jag var rädd för att bli påkörd, säger Gunnar Jonsson.

Och nu har även det lokala skol- och landsbygdspartiet i Piteå tagit upp saken i skrivelse till länsstyrelsen.

– Ja med tanke på den rådande trafikmoralen så är ju den enda vettiga lösningen i frågan en separat gång- och cykelbana genom byn. Då skulle vi ju i lugn och ro kunna gå där, rida där eller åka spark på vintern, säger Gunnar Jonsson.

Inga planerade åtgärder

Enligt Trafikverket finns det inga planerade åtgärder i nuläget för Holmträskvägen. 

– När det gäller att en del trafikanter kör för fort och inte håller hastigheten är det en fråga för polisen. Vi behöver göra hastighetsmätningar och ytterligare analys för att gå vidare i frågan, men vi tar med oss önskemålet om gång- och cykelväg i vår bristlista inför kommande prioriteringar över åtgärder i Norrbotten, säger Terese Lantto, kommunikationsansvarig Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.